Skip to content

Tien tips voor een perfecte presentatie

Don't worry, be prepared

Een idee alleen is niet genoeg, zelfs een juichend businessplan overtuigt niet. Een sterke lobby wil wel helpen, maar uiteindelijk geeft een presentatie vaak de doorslag bij het nemen van beslissingen. Deze tips van de Amerikaanse succescoach Terri Levine helpen u om van uw presentatie een succes te maken.

1. Wie zijn de toehoorders?

Voordat u uw presentatie maakt, bedenk dan wie uw toehoorders zijn. Waarom willen ze u aanhoren? Wat zijn hun belangen? Zorg ervoor dat u voldoet aan hun verwachtingspatroon.

2. Wat is uw doel?

Wilt u uw publiek informeren, overtuigen of instrueren? Bedenk welk doel u met uw presentatie wilt bereiken en bereid op basis daarvan uw verhaal voor.

3. De magie van het getal "drie"

“Drie” is een magisch getal. Daarom: stel nooit meer dan drie zaken aan de orde in uw presentatie, gebruik drie bullets per sheet en gebruik drie voorbeelden om uw ideeën te illustreren.

4. Kies de juiste vorm

Bedenk vantevoren hoe u uw presentatie gaat geven. Denk aan de zaalindeling (u-vorm, theateropstelling), hulpmiddelen (beamer, sheets) en of u al dan niet versterking de in de vorm van een microfoon nodig heeft.

5. Goede visuele ondersteuning

Zorg voor visuals die uw verhaal ondersteunen, zoals grafieken, tabellen, plaatjes. Vermijd tekst-sheets.

6. Oefen met de sheets

Mooie plaatjes zijn alleen effectief als ze naadloos aansluiten bij uw verhaal. Oefen daarom de coördinatie van uw verhaal en de vertoonde plaatjes, zodat het één geheel vormt. Zorg ook dat u exact weet hoe eventuele apparatuur werkt.

7. Maak werk van de handouts

Zorg voor een goed verzorgde, informatieve handout. Pas op dat dit geen “last-minute”-project wordt. De handout is een blijvertje, die een eigen leven kan gaan leiden. Zorg dat deze minstens even goed en mooi is als uw eigenlijke presentatie.

8. Gebruik uw lichaamstaal

Niet uw woorden, maar de manier waarop u ze uitspreekt, uw houding, uw mimiek, uw oogopslag en uw bewegingen vestigen de belangrijkste indruk. Vuistregel is: pas uw lichaamstaal en intonatie aan aan de emotie die u wilt overbrengen.

9. Oefen

Oefen hardop. Niet voor de spiegel, want dan raakt u snel afgeleid. Wel een aanrader is om uzelf op video op te nemen.

10. Plankenkoorts

Dat u zenuwachtig bent voor uw presentatie is heel normaal. Zelfs de meest ervaren artiesten hebben er last van. Vaak zijn de eerste minuten het “engst”. Leer daarom de eerste regels van uw presentatie uit uw hoofd. Zodra de spanning minder wordt, pakt u de draad vanzelf op. Go with the flow.